Vantaan Sanomien haastattelu: Vantaa aikoo korjata epäoikeudenmukaisen palkkaratkaisun. Hakala: ”Vähennys on ollut ikävä vantaalainen erikoisuus.”

14.10.2024

Julkaistu Vantaan Sanomissa 14.10.2024

Vantaa aikoo korjata epäoikeudenmukaisen palkkaratkaisun – ”Vähennys on ollut ikävä vantaalainen erikoisuus”

Vantaa on saattanut ratkaisullaan ajaa päteviä opettajia töihin naapurikuntiin, opettajien edunvalvoja arvioi. Yli kymmenen vuotta sitten tehty päätös kumotaan viimein.

Vantaa on tekemässä ratkaisun, joka kirkastaa kaupungin imagoa ja tekee Vantaasta kiinnostavamman työnantajan. Sitä mieltä on koko opettajauransa ajan Vantaalla työskennellyt Heli Hakala.

Kyse on yläkoulun opettajia koskevasta palkkamuutoksesta, joka voi parhaimmillaan tietää opettajalle vuodessa jopa 1 000 euroa enemmän palkkaa kuin mitä hänelle on maksettu viime vuosina.

Vuonna 2013 päätettiin osana Vantaan talous- ja velkaohjelmaa, ettei 9.-luokkalaisia opettaville makseta yläkoulussa palkkaa oppilaiden työelämään tutustumisjaksojen ajalta.

– Vähennys on ollut ikävä vantaalainen erikoisuus. Se on ollut epäoikeudenmukaista Vantaalla työskenteleviä yläkoulun opettajia kohtaan, kokoomuksen kaupunginvaltuutettunakin vaikuttava Hakala sanoo Vantaan Sanomille.

Tilanteeseen on tulossa muutos, jos budjettiesitys menee siltä osin lävitse. Vantaan kaupunginjohtaja Pekka Timosen budjettiesityksessä ehdotetaan, että opettajien palkanvähennys 9-luokkalaisten oppilaiden työelämään tutustumisjaksojen ajalta poistetaan ensi vuoden elokuun alusta alkaen. Tet-jakso kestää kaksi viikkoa.

Palkkaongelmaan on vaadittu muutosta pitkään. Tällä hetkellä lukion opettajana työskentelevä kaupunginvaltuutettu Hakala teki asiasta valtuustoaloitteen jo kaksi vuotta sitten.

– Havahduin asian tärkeyteen, kun kuulin opettajista, jotka olivat hakeneet Vantaalle yläkouluun, mutta valitsivat palkanvähennyksen vuoksi naapurikunnan tai muun kuin yläkoulun Vantaalla.

Kyse on siitä, että aliarvostuksesta viestivä tilanne korjataan.

Myös 9. luokkien opettamista on Hakalan mukaan Vantaalla jopa vältelty siksi, etteivät tet-viikkojen tunnit näkyisi palkanvähennyksinä.

Vantaan opettajien puheenjohtaja Jukka Mölsä sanoo, että päätös lisäisi Vantaan vetovoimaa työnantajana merkittävästi. Opettajilla on mahdollisuus valita työskentelykaupunkinsa, ja palkanvähennys on hyvinkin voinut ohjata väkeä muihin lähiseudun kaupunkeihin, Mölsä lausuu.

Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalon mukaan 7.-9.- luokkien opetuksesta vastaavien kelpoisten lehtoreiden osuus on Vantaalla hyvällä tasolla. Kalo kuitenkin kertoo kuulleensa, että myös pulaa on ollut.

– Kesällä kuulin kahden rehtorin harmitelleen, että heillä on ollut vaikeuksia saada virkoja täytettyä muodollisesti kelpoisilla opettajilla.

Valtuustoaloitteen vaatima ja budjettiesityksen ehdottama muutos tarkoittaisi, että tet-jaksojen aikana opettajat työskentelisivät muita oppilaita tukien ja ohjaten rehtorin ohjeistuksen mukaisesti.

Hakalan mielestä olisi hienoa, jos kahden viikon tet-jaksojen aikana muille oppilaille voidaan ohjata enemmän tukea.

– Luokassa voi olla esimerkiksi kaksi opettajaa, Hakala kuvaa.

Hakala huomauttaa, että palkkavähennyksestä päätettiin yli 10 vuotta sitten ja sen jälkeen tuen tarve on vantaalaiskouluissa kasvanut merkittävästi.

– Luokilla on yhä enemmän monikielisiä oppijoita ja suomen kielen vahvistamisen tarve on ilmeinen.

Hakala lisää, että oppimisvaikeudet tunnistetaan nykyään hyvin ja tuen tarve on siksikin lisääntynyt.

– Vantaan koulutustaso on alhaisempi verrattuna muihin isoihin kaupunkeihin ja sen nostamiseksi pitää ottaa kaikki keinot käyttöön.

Hakala pohtii, ettei esitetty muutos kerro kaupungin arvostuksen kasvusta opettajia kohtaan. Pikimminkin kyse on siitä, että aliarvostuksesta viestivä tilanne korjataan.