Vantaa tahraa imagoaan vähentämällä oppilaiden työhön tutustumisjaksot opettajien palkoista
23.10.2022
Julkaistu Vantaan Sanomissa 23.10.2022
Yläkoululaisten tet-jakson voisi kirjoittajan mukaan toteuttaa vaikka kahdessa kahden viikon jaksossa.
Suomalaiset nuoret ovat saaneet kosketuksen työelämään jo noin 40 vuoden ajan yläkoulun aikana toteutettavan työelämään tutustumisjakson (TET) aikana. Se on parhaimmillaan nuorelle hieno ja tärkeä kokemus. Vantaalaisille 9. luokkien opettajille tet-jakso ei olekaan yhtä riemastuttava kokemus; Vantaalla on nimittäin syksystä 2013 alkaen vähennetty opettajan palkasta ne tunnit, jotka hänellä olisi tuona aikana 9. luokille.
Virkaehtosopimuksen mukaan tällainen on tietyin ehdoin sovellettavissa, mutta useissa muissa kaupungeissa näin ei kuitenkaan tehdä.
Tet-jakso olisi helppo toteuttaa esimerkiksi kahdessa kahden viikon jaksossa, jolloin puolet 9-luokkalaisista olisi koulussa ja puolet tet-jaksolla. Tämä malli antaisi oppilaille mahdollisuuden saada kohdennetumpaa opetusta ja tarpeen vaatiessa tukea, kun kuukauden ajan vain puolikas ryhmä olisi paikalla. Opettaja pystyisi huomioimaan kunkin oppilaan yksilölliset tarpeet ja saisi hänelle kuuluvan palkkansa.
Paljon on puhetta koronan aiheuttamasta oppimisvajeesta, tehostetun ja erityisen tuen oppilaiden sekä S2-oppilaiden (äidinkieli on muu kuin suomi) tuen tarpeesta. Edellä kuvattu malli auttaisi myös näihin haasteisiin.
Eri yhteyksissä nousee usein esiin eri alojen veto- ja pitovoima; tämä opettajasta johtumattomasta syystä palkasta pidätys ei kyllä opetusalalla Vantaalla ole kumpaakaan. Ihmetyttää myös se, että opettajille yleensä keksitään mitä kummallisempia lisätehtäviä, mutta näille tet-jakson tunneille toimiala ei keksikään mitään työtehtäviä, vaan vähentää tunnit opettajan palkasta!
Tämä ei ole mielestäni harmillista pelkästään opettajien palkanmenetyksen ja työhyvinvoinnin vuoksi, vaan se on myös imago- ja mainehaitta Vantaalle. Toimialalla on Vantaalla näytön paikka; arvostaako se opettajia tältä osin?
Heli Hakala
erityisopettaja, kaupunginvaltuutettu (kok.)