Kuunnellaanko Vantaalla aidosti asukkaita?
6.3.2025
Julkaistu Vantaan Sanomissa 6.3.2025
Onko osallistaminen aidosti vuorovaikutteista kaupungin ja asukkaiden välillä, kysyy kirjoittaja.
Asukkailla on kuntalain ja Vantaan hallintosäännön mukaan oikeus osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan. Vantaalla on käytössä Osallistuva Vantaa -ohjelma, jossa kaupungin sivuilla voi jättää mielipiteensä suunnitteilla olevista asioista ja kaupungin toimesta järjestetään asukasiltoja. Osallistuvan budjetoinnin kautta taas asukkaat saavat äänestämällä päättää, mihin omalla alueella käytetään rahaa.
Miten Osallistuva Vantaa -ohjelma toimii, kun aktiivisuus nousee asukkaiden puolelta? Nostan esimerkkinä Päiväkummun metsäalueelle Keravanjoen varressa kaavoitetun pientaloalueen. Se on suunniteltu toteutuvaksi melkein kiinni luontoarvoiltaan kohtalaisen merkittäväksi arvioituun alueeseen.
"Päiväkummun tapauksessa olisi piittaamattomuutta jättää huomiotta suuren asukasmäärän kannanotto."
Asukkaat ympäröiviltä alueilta vastustavat heidän virkistysalueena käyttämänsä lähimetsän kaatamista ja siihen rakentamista. Heidän tekemässään kuntalaisaloitteessa on noin 2400 asukkaan nimi, joten vaikuttaminen on Vantaan mittakaavassa laajaa.
Olennainen kysymys on, otetaanko asukkaiden osallistuminen päätöksenteossa huomioon. Onko osallistaminen aidosti vuorovaikutteista kaupungin ja asukkaiden välillä? Kyseisestä kaavasta ei ole vielä tehty päätöstä suuntaan tai toiseen.
Pientaloja tulee toki rakentaa, mutta aiheellista olisi nyt käydä perinpohjainen selvitystyö alueista, joihin voisi kaavoittaa ja rakentaa metsiä hävittämättä. Asukkaiden viihtyvyyttä Vantaalla lisäävät kyselyn mukaan asumisen sijainti, turvallisuus ja luonto.
Tässä Päiväkummun tapauksessa olisi piittaamattomuutta jättää huomiotta suuren asukasmäärän kannanotto.
Heli Hakala,
kaupunginvaltuutettu (kok.)